Marea Neagra

Marea Neagră

marea-neagra_eforie-sud_scufundari_scuba-diving_14

Marea Neagra este a treia mare ca suprafata in Europa, dupa Marea Mediterana si cea a Nordului.

Marea Neagră « Pontus Euxinus » se întinde pe o suprafață de 423.488 km². Cel mai adânc punct se află la 2211 metri sub nivelul mării. Mareele sunt în general de mică amploare (cca. 20 cm).

Incălzirea relativ moderată a apei de către Soare, determină lipsa aproape totală a curenților marini verticali și existența doar a curenților orizontali pe un imens traseu circular împotriva sensului acelor de ceasornic.  Sub influenţa vânturilor de produce un curent circular,dirijat de linia ţărmurilor, care, datorită Peninsulei Crimeea , se împart în două ramuri: estică şi vestică. Prin strâmtoarea Bosfor, Marea Neagră trimite apele mai dulci, printr-un curent de suprafaţă, către Marea Mediterană. În adâncime se formează un curent care transportă în sens opus ape cu salinitate mare.

Temperatura apei variază la suprafață: vara până la 29 de grade Celsius care ajung iarna până la 0 grade Celsius. Lumina pătrunde în largul mării la o adâncime de 150-200 m. Oxigenul este inexistent la adâncime .

Curenții au intensitate redusă pe verticală și mai mare pe orizontală; iarna sau în timpul unor variații ale stării vremii, pot apărea valuri care ating 5-10 m.

Scurt istoric al Mării Negre

 În antichitate, pe ţărmurile Mării Negre, grecii au întemeiat mai multe oraşe (Callatis, Tomis, Histria, Phanagoria, Apolonia etc.) care au avut un important rol economic, politic şi cultural. După cucerirea Dobrogei de romani , litorarul dobrogean al Mării Negre ( Callatis, Tomis şi Histria) a intrat sub stăpânirea Romei si a cunoscut o perioadă de evoluţie economică si culturală. Dominaţia romană a fost continuată de cea bizantină, care a trebuit să înfrângă rivalitatea statului iranian al Sasanizilor şi cea a cnejilor ruşi. Tot în aceeaşi perioadă a început şi pătrunderea negustorilor genovezi si veneţieni , care şi-au instituit monopolul comercial pana la cucerirea turcească. După căderea Caffei, trecerea Crimeei sub suzeranitate turcească şi căderea Chiliei şi a Cetăţii Albe în mâna turcilor, aproape tot litorarul Mării Negre se afla sub stăpânirea turcilor. În urma războaielor dintre ruşi si turci, stăpânirea turcilor s-a restrâns , până când, în urma primului război balcanic, stăpânirea ţărmurilor a devenit aproximativ cum este si astăzi.

În vremea colonizării grecești marea se numea « Pontos Euxeinos », adică „marea primitoare”, iar ulterior, în vremea împărăției Bizantine, în Evul Mediu, ca « Marea cea mare » din documentele lui Mircea cel Bătrân și în italiana genovezilor ca  „marea crivățului”, preluată în bulgărește ca „marea oarbă” sau „închisă”, denumiri prezente în hărțile venețiene.

Denumirea Neagră, apare odată cu extinderea Imperiului turcesc, fiind afirmat că ar fi culoarea mării la vreme rea (de fapt, sub nori, toate mările sunt întunecate).

Spațiul maritim al României are aproximativ 20.000 de kilometri pătrați, constând din:

  • ape maritime interioare – 753 de kilometri pătrați,
  • mare teritorială – 4.487 de kilometri pătrați,
  • zonă contiguă – 4.460 de kilometri pătrați, și
  • zonă economică exclusivă – 10.300 de kilometri pătrați.
Litoralul românesc al Marii Negre
Lungimea litoralului României este de 244 kilometri (din totalul de 4340 km), reprezentând 7,65% din lungimea frontierei. Litoralul se imparte în doua sectoare principale: nordic si sudic.
Zona nordica (aproape 164 kilometri lungime) se întinde de la Golful Musura pâna la Capul Midia, incluzând Rezervatia Biosferei Delta Dunarii si complexul lagunar Razim-Sinoe. Este caracterizata prin plaje nisipoase, altitudini scazute si pante submarine putin abrupte.
Zona sudica (80 kilometri) se întinde între Capul Midia si Vama Veche, fiind acoperita predominant de faleze calcaroase de diferite înaltimi, între 3 si 35 metri, sectoare scurte de plaje nisipoase la gurile râurilor si în dreptul porturilor (Midia, Constanta, Mangalia) si pante submarine mai abrupte decât în zona nordica.
În fiecare an, 31 octombrie marcheaza aniversarea Zilei Internationale a Marii Negre – cea mai izolata mare fata de oceanul planetar.
marea-neagra_cursuri_scuba-diving_scufundari_025
 marea-neagra_cursuri_scuba-diving_scufundari_024_ marea-neagra_cursuri_scuba-diving_scufundari_024_ marea-neagra_cursuri_de_scufundari_scuba-diving_eforie marea-neagra_cursuri_scuba-diving_scufundari_024_  marea_neagra_cursuri_de_scufundari_scuba-diving_eforie_ 149 marea-neagra_eforie_cursuri_de_scufundari_scuba-diving_ 139 marea-neagra_eforie_calut_de_mare_cursuri_de_scufundari_scuba-diving_ 048
marea-neagra_eforie_scufundari_scuba-diving_135

Fotografii din Marea Neagra, cursuri scufundari,scuba diving de agrement, fotografii subacvatice din Marea Neagra.